Jump to content

Small resto on 86 Esi-R


Evoz17
 Share

Recommended Posts

I then went and changed the turbo xs bov for a stock evo8 bov i had laying around. I swaped out the plugs and wires for ngk components. The MAP sensor was held together with rtv and had no MAF. It drove fine on the 20min drive home. I went ahead and got a 1g Maf, a not held by rtv Map sensor. Did boost leak test. But now with the Maf installed, it would not rev beyond 4k. Did some more looking and found a cracked manifold.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20131019_164317_593_zps65adb13d.jpg

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20131022_173230_727_zps0ce6d1eb.jpg

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20131024_143103_186_zps9ca94467.jpg

After finding that out i took a break from it and waited out the winter.

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20140409_171540_zps1638e9ee.jpg

Link to comment
Share on other sites

I sourced a used manifold and was told to be in good condtion over the winter. When it got to my door and opend the box, i saw this:

 

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20131029_150606_074_zps1c221067.jpg

 

Went on youtube to reseacher on how to fix it.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20131031_144740_801_zpsa05aca53.jpg

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20131031_144818_631_zps4c0164cd.jpg

 

End results,

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20131101_085022_388_zps593b1a74.jpg

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20131101_142010_103_zpsad89b3a7.jpg

 

I then decided id try and do some port work.

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20131118_130602_306_zpsface9bce.jpg

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20131118_130826_054_zpsb5f7da7c.jpg

 

Had the mani resurfaced to ensure a good seal.

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20140409_153356_zpsb6be93d7.jpg

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20140409_153728_zpsd3619a1f.jpg

 

Now i just got to use all these.

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20140409_174441_zps8218f456.jpg

 

As of now this is how it sits. Im waiting on exhaust gaskets. I also gutted the cat. But im thinking i just have gotten a bigger full exhaust. The downpipe is a 2.5 in and bolts to a 2in cat back. I traded my OVCP for a 86 style OVCP but i regret doing it. I just should have got a bung installed for the IAT. The new pipe has the bung but it was to long and had to cut it. Plus its a 2 1/4 pipe while my old one was a 2.5in. O well.

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20140416_185933_zpsde61c58f.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Well today I got the car all put back together. The downpipe and B pipe looks to be T.E.P pieces. I installed a aem wideband. Car didn't have a MAF when I got it so I wired in a 1g MAF. Started it up and with MAF connected it runs extremely lean and does not like to idle. Without it connected it runs extremely rich and will idle. So this weekend I will be taking apart the throttle body for a rebuild.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Took too long of a break from this. But im getting back on it. I freshened up the TB, hopefully i get time this afternoon to bolt it back on.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20140627_083025274_zps7dbfc2f7.jpg

Edited by Evoz17
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Its been a long while but here are some updates.

 

I added some gauges

 

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20130921_175551_395_zpsa099ff57.jpg

 

steering wheel

 

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20130926_185929_919_zps4d7395a2.jpg

 

I thought I had a bad alternator but it turned out to be the oem charging harness. I used 8ga OFC wire. But I didn't take a pic of the finished product.

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20140728_1711151_zps136d28c4.jpg

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20140822_080309_zps65f53de6.jpg

 

I could not set the base timing and it turned out the cam was off so I redid the cam timing.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20140905_181535_zps2a25404a.jpg

 

Was having overheating issues. OEM radiator was rusted from the inside, and pulled out the ac component's.

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20140911_161901_zps21023cac.jpg

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20140911_162202_zpsce694f3d.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Long time from updating. I had a stumble,jerk at 3.5k rpm, truned out to be a bad vac advance. Got it switched out and all is good at 3.5k but i feel it a sluggish at higher rpm. I think it has something to do with the knock box as my timing at idle is erratic. Going to look into it.

 

For now here is some pics.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20150414_1754264171_zpsuigshn7s.jpg

 

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20150414_175446797_HDR1_zpsks8clgaq.jpg

Edited by Evoz17
Link to comment
Share on other sites

I would expect to have it stumble before 35K revs! :blink:

 

I had a new distributor when I bought my car and still found the pick up coil wires arcing inside the distributor.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Came across a said to be Jolyrgr exhaust setup. Has two interchangeable ends. One 2.5 and a 3 inch tail section. But its a little to loud for my taste so going to put a muffler on it.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/IMG_20150502_124456439_HDR1_zpsey7dxsa7.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Long time from any updates. I have been fighting a max lean idle issue. Tried trilogy injectors, oem cleaned injectors, adjustable fuel pressure regulator, new walbro 255 pump, 1g maf, oem maf, tons of boost leak test, and nothing, still lean. Was very, very frustrated. I did some research and saw in Professor quest post, TPS adjust the air/fuel ratio. Even thou i could set the voltage at .49, I went ahead and did the ohm and sweep test. ZERO ohms and sweep test needle on meter went straight to zero with out touching the throttle. So I ordered the mazda tps kit, hoping that cures my issue. Fingers crossed.
Link to comment
Share on other sites

Shes not on the road yet. That last pic i took it about three months ago. Cruising A/F would bounce from 13 to 15 on the WB. I shouldn't have taking it out but i did. Idle is max lean still. Just waiting for the tps kit to come in.
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Well progress is very slow, and may slow down even more as im a home owner now. But I did take the Starquest to its first local meet. Only one of its kind there. This is a pic they took of her.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/download_20151025_2107111_zpsulwrj09p.jpg

Link to comment
Share on other sites

Well progress is very slow, and may slow down even more as im a home owner now. But I did take the Starquest to its first local meet. Only one of its kind there. This is a pic they took of her.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t173/zapien85/starquest/download_20151025_2107111_zpsulwrj09p.jpg

\

Great start!!

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Heres some recent pics since the rest are gone now. Took it out for a short drive. 

PXL_20210718_040622672.NIGHT

 

PXL_20210718_040554475.NIGHT

 

picked up some power steering lines on FB group.

 

PXL_20211031_181907904

Also bought a mookeeh intake adapter, not sure how i feel about the catch can no longer being under vaccum.

 

PXL_20211031_192430213.MP

 

PXL_20211031_192439719.MP

 

Edited by Evoz17
Fix pictures
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...