Jump to content



Electromotive TEC tips and tricks


  • Please log in to reply
134 replies to this topic

#21 Joel

Joel

    Established Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 865 posts
  • Location:Albuquerque, NM
  • Interests:I love YaBB 1G - SP1!

Posted 16 March 2004 - 11:33 AM

Thanks. Diameter is something I was interested in. Haven't been under the hood to measure what I would need so your info saved me the trouble.

I'm gonna order one, the SDS trigger I'm using is a PITA. Can't quite get a mount that'll line up exactly how I want and be removable without re-alignment when I'm changing parts. Always takes about an hour to re-align sad.gif

...Tired of it and this is my resolution. Thanks!

Joel
Tristarion Starquest internet Resource

http://www.tristarion.com





#22 heefner

heefner

    Established Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4,219 posts
  • Gender:Male
  • Location:Baltimore, MD  USA
  • Interests:Back off!
  • Model:Conquest

Posted 16 March 2004 - 12:16 PM

Joel do you still need pics and measurments from me?  I'm really not as lazy as it seems.  I started working part time at Total Performance with Bill_TSG and I barely have time to do anything other than sleep and eat outside of 2 jobs.  

86' quest

#23 Joel

Joel

    Established Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 865 posts
  • Location:Albuquerque, NM
  • Interests:I love YaBB 1G - SP1!

Posted 16 March 2004 - 03:01 PM

YOU LAZY SLOB!  :o ;D

Nah, I don't need them from you. Art here showed me exactly what I needed in these pics, and answered the other question I had. Thanks for trying though, I do know how finding time can get out of hand. I know how it is trying to balance the whole car forum thing, 2 kids (one thats only 4 months old), etc... Amongst everyone that knows me coming over and asking me to do things while im trying to get other things done. I swear I spend more time on damned RX7s these days then any other car...  :smile.gif

Joel
Tristarion Starquest internet Resource

http://www.tristarion.com

#24 AustinTSI

AustinTSI

    Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 414 posts
  • Gender:Male
  • Location:Austin, TX
  • Model:Conquest

Posted 18 March 2004 - 02:05 PM

I need some help with my setup. Please check the following thread

http://www.starquestclub.com/index.pl?boar...9590789;start=0

#25 AustinTSI

AustinTSI

    Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 414 posts
  • Gender:Male
  • Location:Austin, TX
  • Model:Conquest

Posted 18 March 2004 - 09:25 PM

GOOD NEWS GOOOOD NEWWWS! I put some new plugs in and it started right up! I read another members post saying he was having the same problems, put new plugs in and problem solved, I also had a similar problem when oil got on the plugs of my bike and when I put new plugs in (even though it would run but poorly) and the problem went away. So I decided what the heck, I've checked about everything else, and it started on the first crank and ran great!

I've still got some other little things to square away and I will be working all weekend but it should be on the road in no time flat.

As for the TEC2 stuff, I have about ten different programs that I received with my used TEC2 and I will be making a web page to post them with various comments. I anyone wants to send be there programs (TEC, Hawk, SDS, whatever) with comments, I will post them also. Please be descriptive as to how it runs, what hardware/software/bios it is from, and what the intake components are.

Dave.

#26 artinist

artinist

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 7,308 posts
  • Location:The Earthquake state
  • Interests:Favorite Food:E46 M3
  • Model:Other

Posted 29 March 2004 - 12:05 PM

added a few pics of the new sensor bracket installed for reference. its a few lines up the page.
-----------------------------------------------------------
88 Starion - 341rwhp@23psi on 91 octane - sold
97 3000GT VR4 - Sold

#27 artinist

artinist

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 7,308 posts
  • Location:The Earthquake state
  • Interests:Favorite Food:E46 M3
  • Model:Other

Posted 16 August 2004 - 03:10 PM

QUOTE (heefner)
Negative Dave,
I went through the same crap.  The only thing you get from Win tec is a "windows" based program rather than DOS and a few tune on the fly parameters.  It has a nice graphical display for the advance and VE tables also.  The only way you will be able t get it to work is with a windows 98 or earlier notebook and ture  9 or 25 pin serial port.  Last spring I had to buy a used laptop off of ebay just to use for the Tec.


Kris, I had totally forgot that I may encouter problems with this but everything seems to be working ok. occasionally after downloading software to the TEC, the software stop communicating but all I have to do is quit and restart the wintec software.

I am using a dell C600 with a 9pin serial connector. its running XP SP2 and wintec 2.1.2
-----------------------------------------------------------
88 Starion - 341rwhp@23psi on 91 octane - sold
97 3000GT VR4 - Sold

#28 heefner

heefner

    Established Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4,219 posts
  • Gender:Male
  • Location:Baltimore, MD  USA
  • Interests:Back off!
  • Model:Conquest

Posted 17 August 2004 - 06:54 AM

QUOTE
Kris, I had totally forgot that I may encouter problems with this but everything seems to be working ok. occasionally after downloading software to the TEC, the software stop communicating but all I have to do is quit and restart the wintec software.

I am using a dell C600 with a 9pin serial connector. its running XP SP2 and wintec 2.1.2

So you are running WinTec on windows XP ?

86' quest

#29 artinist

artinist

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 7,308 posts
  • Location:The Earthquake state
  • Interests:Favorite Food:E46 M3
  • Model:Other

Posted 17 August 2004 - 11:32 AM

yea.
-----------------------------------------------------------
88 Starion - 341rwhp@23psi on 91 octane - sold
97 3000GT VR4 - Sold

#30 artinist

artinist

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 7,308 posts
  • Location:The Earthquake state
  • Interests:Favorite Food:E46 M3
  • Model:Other

Posted 25 August 2004 - 10:53 AM

electromotive parts:

this guy on ebay sells good stuff.

upgraded end connectors (orange):
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eBayISAP...mMakeTrack=true

standard end connectors (green)
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eBayISAP...;category=33553

NEW fuel trim knob module.
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eBayISAP...;category=33553
-----------------------------------------------------------
88 Starion - 341rwhp@23psi on 91 octane - sold
97 3000GT VR4 - Sold

#31 Mingo1

Mingo1

    Established Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1,088 posts
  • Gender:Male
  • Location:San Antonio, Tx
  • Interests:Keep the turbo spooled!
  • Model:Starion

Posted 09 September 2004 - 09:29 AM

I have a tec 3 that is being installed in my 87 quest along with a custom intake.  My buddy Ric at RacingMazda.com is doing the install if yall have any q's I am sure he will be glad to answer.  His Miata is sponsored by electromotive.
6g72 swap in progress

#32 artinist

artinist

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 7,308 posts
  • Location:The Earthquake state
  • Interests:Favorite Food:E46 M3
  • Model:Other

Posted 09 September 2004 - 11:07 AM

some pictures would be nice smile.gif
-----------------------------------------------------------
88 Starion - 341rwhp@23psi on 91 octane - sold
97 3000GT VR4 - Sold

#33 Mingo1

Mingo1

    Established Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1,088 posts
  • Gender:Male
  • Location:San Antonio, Tx
  • Interests:Keep the turbo spooled!
  • Model:Starion

Posted 09 September 2004 - 01:46 PM

I will go by the shop today to see the progess and I will ask if he can take some pics.  I don't have a camera so I can't but he does.  Now is that pics of the intake or tec 3?
6g72 swap in progress

#34 artinist

artinist

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 7,308 posts
  • Location:The Earthquake state
  • Interests:Favorite Food:E46 M3
  • Model:Other

Posted 09 September 2004 - 01:52 PM

i would say thethe general engine bay, the intake and the sensors like the crank trigger.
-----------------------------------------------------------
88 Starion - 341rwhp@23psi on 91 octane - sold
97 3000GT VR4 - Sold

#35 artinist

artinist

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 7,308 posts
  • Location:The Earthquake state
  • Interests:Favorite Food:E46 M3
  • Model:Other

Posted 13 September 2004 - 01:17 PM

I got the car tuned on saturday. we just did the fuel so it needs more work, I am going back in a few days

we had a problem with the dyno picking up the tach signal. how did you guys setup yours to work?
-----------------------------------------------------------
88 Starion - 341rwhp@23psi on 91 octane - sold
97 3000GT VR4 - Sold

#36 heefner

heefner

    Established Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4,219 posts
  • Gender:Male
  • Location:Baltimore, MD  USA
  • Interests:Back off!
  • Model:Conquest

Posted 15 September 2004 - 12:26 PM

if the dyno can correct for the waste spark use that otherwise the siginal will be double.  The other option we used was reflective tape on the crack pully and used the optical pickup.  

86' quest

#37 eeaston

eeaston

    Established Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1,489 posts
  • Gender:Male
  • Location:Utah: Alpine
  • Interests:Yes.
  • Model:Conquest

Posted 15 September 2004 - 12:32 PM

If it's the wasted spark that that's confusing the dyno then you should be able to tell the dyno it's a 2-stroke.  I was having the darndest time setting my timing with an advance timing light until I figured out that it was getting double the ign pulses.  Flip the switch over to 2-stroke and everything was fine.
Eric-'88 Silver Quest, Blk Leather Forged7.2:1, Ported Marnal, BSE, balanced. Home-modd Magna intake, 750cc matched inj. SS header,tial WG, t3 stg5 .82AR/t04s60-1. Megasquirt Fuel & Ign EDIS

#38 artinist

artinist

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 7,308 posts
  • Location:The Earthquake state
  • Interests:Favorite Food:E46 M3
  • Model:Other

Posted 15 September 2004 - 12:59 PM

interesting. good ideas. I will see which one we can get done at the dyno..


btw, are all of you using aftermarket tachometers or has anyone been able to make the stock one work with the tec?
-----------------------------------------------------------
88 Starion - 341rwhp@23psi on 91 octane - sold
97 3000GT VR4 - Sold

#39 heefner

heefner

    Established Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4,219 posts
  • Gender:Male
  • Location:Baltimore, MD  USA
  • Interests:Back off!
  • Model:Conquest

Posted 16 September 2004 - 07:12 AM

My stock tach would work until 5200 then it mysteriously droped out.  I'm now using an Autometer. I was affraid too hook up both at the same time.  I asked Electromotive and they gave me a PN for a tach adaptor but I wanted a shift light anyway.

86' quest

#40 artinist

artinist

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 7,308 posts
  • Location:The Earthquake state
  • Interests:Favorite Food:E46 M3
  • Model:Other

Posted 20 September 2004 - 03:55 PM

my latest program files are here in case someone needs them.

http://home.earthlink.net/~antimpower/imag...CII/tecIIfiles/

in the injector parameter screen i had it set to fire every 2nd crank rotation and the fuel mixture was great on the wideband but the car seemed lazy at the low end.

changed it to "every" crank rotation and reduce the TOG to half and the car is much quicker now off boost and the fuel mixture doesn't seem any different. its weired.
its like the turbo shrunk.

i have made a lot of drivability changes in the programing since last weeks dyno session. i turned the boost down back to 9psi so i dont blow things up but everything seems good and the car is pretty quick even with little boost.

taking the car back to the dyno in a few days to get power tuning done.
-----------------------------------------------------------
88 Starion - 341rwhp@23psi on 91 octane - sold
97 3000GT VR4 - Sold




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users